Potřebujete poradit? Volejte 606 456 619

Jak vybrat vinylovou podlahu nebo PVC. Co je lepší a proč?

 

Při výběru vinylové podlahy je důležité vzít v úvahu několik faktorů, aby se zajistilo, že podlaha bude vyhovovat vašim potřebám a přání.

Zkratku "PVC" lze často použít jako synonymum pro vinylové podlahy, ale může to vést k omylu, protože většina lidí si pod tímto pojmem představí měkčené PVC podlahy, které již nejsou tak populární. Kvůli tomuto nedorozumění se moderní vinylové podlahy obvykle prezentují pod označením "vinylové podlahy" z důvodu lepšího odlišení od měkčených PVC podlah, ačkoliv oba typy podlah mají stejný základní materiál.

  1. Typ vinylové podlahy: Vinylové podlahy se dělí na dva typy - LVT (luxusní vinylové dlaždice) a LVP (luxusní vinylové podlahové desky). LVT jsou podobné vzhledem a strukturou keramickým nebo kamenným dlaždicím, zatímco LVP jsou podobné dřevěným podlahám. Rozhodnutí mezi těmito dvěma závisí na vašich preferencích a stylu vašeho interiéru.

  2. Tloušťka: Tloušťka vinylové podlahy může být různá, od tenkých, lehkých vinylových podlah až po tlusté a pevné podlahy. Pokud hledáte podlahu, která bude odolná vůči každodennímu opotřebení, doporučuje se vybrat podlahu s větší tloušťkou.

  3. Vzor a design: Vinylové podlahy jsou k dispozici v mnoha různých vzorech a designech, včetně imitace dřeva, kamene, kovu a keramiky. Vyberte si takový vzor a design, který bude odpovídat vašemu interiéru a stylu.

  4. Třída použití: Vinylové podlahy jsou klasifikovány podle třídy použití, která určuje, jaké zatížení podlaha unese. Vyberte si podlahu s odpovídající třídou použití v závislosti na místě, kde bude instalována - například v kuchyni nebo v obývacím pokoji.

  5. Instalace: Vinylové podlahy mohou být instalovány buď pomocí lepení na podklad, nebo jako "plavoucí" podlaha, která není připevněna k podkladu. Pokud si chcete ušetřit práci, vyberte si "plavoucí" podlahu, kterou můžete snadno a rychle nainstalovat sami.

  6. Cena: Vinylové podlahy jsou cenově dostupnější než mnoho jiných druhů podlahových krytin, ale cena se může lišit v závislosti na tloušťce, kvalitě, designu a značce podlahy. Rozhodněte se, kolik chcete na podlahu utratit, a vyberte si podlahu, která odpovídá Vašemu rozpočtu.

Vinylové podlahy se staly velmi populární volbou pro domácnosti i komerční prostory. Jednou z největších výhod vinylových podlah je snadná údržba a čistota, stejně jako trvanlivost a odolnost. Nicméně, mnoho lidí stále zaměňuje vinylové podlahy s PVC podlahami, což jsou v podstatě totožné materiály, ale existuje mezi nimi několik významných rozdílů.

Vinylové podlahy jsou vyrobeny z polyvinylchloridu (PVC) a plnidel jako je například křemičitý písek. Tyto podlahy jsou navrženy tak, aby vypadaly jako dřevo, kámen nebo keramika. Vinylové podlahy jsou vyráběny ve dvou základních typech: plovoucí podlahy a lepené podlahy. Plovoucí podlahy jsou vyráběny z klikovacích panelů, které se snadno spojují, aby vytvořily celou podlahovou plochu. Lepené vinylové podlahy jsou pevně přilepeny na podlahový povrch pomocí lepidla.

PVC podlahy jsou také vyrobeny z polyvinylchloridu (PVC), ale jsou vyrobeny z jednoho kusu materiálu, který je poté uložen na podlahový povrch. PVC podlahy se dělí na dvě kategorie: homogenní a heterogenní. Homogenní podlahy jsou vyrobeny z jednoho materiálu a mají stejnou strukturu po celé své tloušťce. Heterogenní podlahy jsou vyrobeny z několika vrstev.

CO JE VINYL A JAKÉ MÁ VÝHODY?

Vinyl je syntetický plastický materiál používaný především na výrobu podlahových krytin, ale také se používá na výrobu dalších produktů, jako jsou nábytek, stěnové obklady a kryty pro elektroniku.

Mezi hlavní výhody vinylu patří jeho trvanlivost a odolnost vůči vodě, poškrábání, opotřebení a obecně vůči běžným každodenním opotřebení. Vinyl také nabízí širokou škálu barevných a vzorových možností, což umožňuje snadné přizpůsobení jeho vzhledu různým prostorům a stylům. Dále je velmi snadný na údržbu - stačí ho jen otřít vlhkým hadříkem a je čistý.

Další výhodou vinylu je jeho relativní snadnost instalace, a to jak u podlahových krytin, tak u stěnových obkladů. Je také cenově dostupnější než některé jiné materiály, jako jsou dřevo nebo keramické dlaždice.

Je však třeba poznamenat, že vinyl má i několik nevýhod - může se rychle ztrácet vlivem UV záření a může být náchylný k poškození v důsledku vysokých teplot, například pokud se položí horká pánev přímo na podlahu. Některé druhy vinylu mohou také obsahovat chemikálie, které mohou být škodlivé pro zdraví, takže je důležité být obezřetný při výběru a instalaci vinylu.

KDE MOHU VINYLOVOU PODLAHU NEJLÉPE VYUŽÍT?

Vinylové podlahy jsou velmi univerzální a mohou být použity v mnoha různých místnostech a prostředích. Zde je několik míst, kde můžete vinylovou podlahu využít:

  1. Bytové prostory: Vinylové podlahy jsou ideální pro bytové prostory, jako jsou ložnice, obývací pokoje a kuchyně. Jsou snadno udržovatelné a odolné vůči běžnému opotřebení.

  2. Kanceláře: Vinylové podlahy jsou také ideální pro kancelářské prostory, protože jsou odolné a snadno udržovatelné. Mohou být použity v recepcích, kancelářích a dalších prostorách.

  3. Obchodní prostory: Vinylové podlahy jsou také velmi populární v obchodních prostorech, jako jsou butiky, obchodní centra a supermarketů. Jsou odolné a snadno udržovatelné, což je ideální pro vysoký provoz v těchto typech prostorů.

  4. Zdravotnická zařízení: Vinylové podlahy jsou také ideální pro zdravotnická zařízení, jako jsou nemocnice, kliniky a ordinace. Jsou odolné vůči dezinfekčním prostředkům a snadno se udržují v čistotě.

  5. Průmyslové prostory: Vinylové podlahy mohou být také použity v průmyslových prostorách, jako jsou továrny a sklady. Jsou odolné vůči nárazům a vysokému zatížení.

Celkově lze říci, že vinylové podlahy jsou velmi univerzální a mohou být použity téměř v jakémkoliv prostředí, kde je potřeba odolná a snadno udržovatelná podlaha.

TYPY VINYLOVÝCH PODLAH

Zde jsou některé tipy, které vám pomohou s výběrem a instalací vinylové podlahy:

  1. Výběr druhu vinylové podlahy: Existují dvě hlavní kategorie vinylových podlah - klikačky a lepené podlahy. Klikačky jsou snadno instalovatelné a mohou být odstraněny a znovu instalovány. Lepené podlahy jsou trvalejší a mají vysokou odolnost proti vlhkosti.

  2. Zvažte vrstvu ochrany: Vinylové podlahy s vyšší vrstvou ochrany jsou obvykle odolnější proti poškrábání a opotřebení.

  3. Vybírejte podle vzoru: Vinylové podlahy jsou k dispozici v mnoha různých vzorech a barvách. Vyberte si ten, který nejlépe odpovídá vašemu interiéru.

  4. Zkontrolujte podklad: Před instalací vinylové podlahy je důležité zkontrolovat podklad. Musí být rovný, suchý a bez prasklin.

  5. Vyhledejte odborníka na instalaci: Pokud si nejste jisti, jak instalovat vinylovou podlahu, měli byste se obrátit na odborníka. Špatná instalace může vést k problémům, jako jsou bubliny a nerovnosti.

  6. Udržujte podlahu čistou: Vinylové podlahy jsou snadno udržovatelné, ale pravidelná údržba je stále důležitá. Udržujte podlahu čistou a pravidelně ji vysávejte a utírejte vlhkým hadříkem.

Sledování těchto tipů vám pomůže vybrat a instalovat vinylovou podlahu, která bude splňovat vaše potřeby a poskytne vám dlouhodobou spokojenost.

Lepené vinylové podlahy mají několik výhod a nevýhod:

Výhody:

  1. Vysoká odolnost proti vlhkosti: Lepené vinylové podlahy jsou ideální pro koupelny, kuchyně a další vlhké prostory, protože jsou odolné proti vlhkosti a vodě.

  2. Snadná údržba: Tyto podlahy jsou snadno udržovatelné a čistí se obvykle jen pomocí vysavače a mopu.

  3. Vysoce odolné: Lepené vinylové podlahy jsou velmi odolné proti opotřebení, poškrábání a korozi. Jsou ideální pro domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky.

  4. Různé styly: Lepené vinylové podlahy jsou k dispozici v mnoha různých stylech, barvách a vzorech, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe odpovídá vašemu vkusu a stylu interiéru.

Nevýhody:

  1. Náročnější instalace: Lepení vinylové podlahy vyžaduje více práce při instalaci, včetně přípravy podkladu a řezání podlahových dílů, což může být obtížné pro začátečníky.

  2. Nižší úroveň izolace: Lepené vinylové podlahy nejsou tak dobré v izolaci jako např. dřevěné podlahy, takže mohou být méně vhodné pro místnosti s vysokým provozem a hlukem.

  3. Náročnější odstranění: Pokud se rozhodnete odstranit lepenou vinylovou podlahu, může to být obtížné, protože lepidlo může být velmi silné.

  4. Vyšší cena: Lepené vinylové podlahy jsou obvykle dražší než klikací vinylové podlahy.

Celkově lze říci, že lepené vinylové podlahy jsou vhodné pro ty, kteří hledají trvalejší a odolnější podlahu, která vydrží vysokou vlhkost a je snadno udržovatelná. Avšak, pokud hledáte snadnou instalaci a nižší cenu, klikací vinylové podlahy mohou být lepší volbou.

Plovoucí podlahy jsou populární možností pro renovace a nové výstavby. Mají několik výhod a nevýhod:

Výhody:

  1. Snadná instalace: Plovoucí podlahy jsou snadno instalovatelné a mohou být položeny přímo na existující podklad.

  2. Různé styly: Jsou k dispozici v mnoha různých stylech, barvách a vzorech, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe odpovídá vašemu vkusu a stylu interiéru.

  3. Odolnost proti vlhkosti: Voděodolné vrstvy na plovoucích podlahách umožňují jejich použití v prostorách s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně.

  4. Snadná údržba: Plovoucí podlahy jsou snadno udržovatelné a čistí se obvykle jen pomocí vysavače a mopu.

  5. Lepší izolace: Plovoucí podlahy poskytují lepší izolaci proti hluku a teplu než lepené podlahy.

Nevýhody:

  1. Vyšší cena: Plovoucí podlahy jsou obvykle dražší než lepené podlahy.

  2. Nižší odolnost: Plovoucí podlahy mohou být náchylnější k poškrábání a opotřebení než lepené podlahy.

  3. Kvalita: Kvalita plovoucí podlahy může být různá a může být ovlivněna způsobem výroby a použitými materiály.

Celkově lze říci, že plovoucí podlahy jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají snadnou instalaci a vysokou odolnost proti vlhkosti. Pokud však hledáte levnější řešení nebo vyšší odolnost proti poškrábání, lepené podlahy mohou být lepší volbou.

TLOUŠŤKA  A  ZÁTĚŽ

Plovoucí podlahy jsou k dispozici v různých tloušťkách, obvykle od 6 do 12 mm. Vyšší tloušťky poskytují větší odolnost proti poškrábání a větší stabilitu, ale mohou být také dražší. Na druhé straně, nižší tloušťky jsou obvykle levnější, ale mohou být méně odolné.

Pokud plánujete položit plovoucí podlahu v místnosti s vysokou zátěží, například v komerčních prostorách nebo v domácnostech s dětmi a domácími mazlíčky, je důležité zvolit podlahu s vyšší zátěžovou třídou. Zátěžová třída podlahy určuje, jakou zátěž dokáže podlahový materiál unést. Plovoucí podlahy jsou obvykle k dispozici v třídách 21 až 33. Pokud hledáte podlahu pro komerční prostory, měla by být vybrána podlahová krytina s nejméně zátěžovou třídou 31, zatímco pro běžné domácí použití by měla být dostatečná podlahová krytina s třídou 21 nebo 22.

Jaká je vhodnost pro podlahové vytápění?

Plovoucí podlahy jsou obecně vhodné pro podlahové vytápění, protože jsou vyrobeny z materiálů, které jsou schopny efektivně přenášet teplo a jsou dostatečně odolné proti tepelnému namáhání. Většina výrobců nabízí plovoucí podlahy speciálně určené pro použití s podlahovým vytápěním.

Vinylové podlahy jsou také vhodné pro podlahové vytápění, protože jsou většinou vyrobeny z tepelně vodivých materiálů a jsou schopny rychle přenášet teplo. Vinylové podlahy jsou obvykle instalovány jako lepené, což umožňuje lepší přenos tepla z podlahového vytápění do místnosti.

Při instalaci jakékoli podlahové krytiny s podlahovým vytápěním je důležité dodržovat pokyny výrobce a zajistit, aby byla podlahová krytina instalována správně a aby nebyla příliš tlustá, aby teplo mohlo efektivně pronikat do místnosti. Je také důležité mít na paměti, že podlahové vytápění by mělo být postupně zvyšováno na požadovanou teplotu, aby se zabránilo praskání nebo deformaci podlahové krytiny.

Údržba vinylových podlah

Vinylové podlahy jsou poměrně snadné na údržbu, ale je důležité dodržovat několik základních kroků, aby zůstaly v dobrém stavu.

  1. Pravidelné vysávání nebo zametání podlahy. Vinylové podlahy by měly být pravidelně vysávány nebo zametány, aby se odstranily prach, nečistoty a malé kamínky, které mohou podráždit povrch podlahy.

  2. Mokré čištění podlahy. Povrch vinylových podlah lze snadno čistit vlhkým hadrem nebo mopem s mírným mýdlovým roztokem. Důležité je používat pouze mírná čistidla, aby nedošlo k poškození povrchu podlahy. Nepoužívejte vodou nasáklé hadry nebo mopové hlavy, protože přebytečná vlhkost může proniknout do spár mezi podlahovými panely a poškodit podlahový materiál.

  3. Odstranění skvrn. Pokud se na podlaze objeví skvrny, je důležité je co nejdříve odstranit. Skvrny lze odstranit pomocí mírného čistícího roztoku nebo speciálních čistících prostředků pro vinylové podlahy.

  4. Ochrana proti poškrábání. Vinylové podlahy jsou poměrně odolné proti poškrábání, ale je důležité chránit je před ostrými předměty, jako jsou nohy nábytku nebo kamenné nebo kovové předměty, které mohou způsobit poškrábání.

  5. Ochrana proti slunci. Vinylové podlahy mohou být citlivé na sluneční světlo a UV záření, což může způsobit vyblednutí nebo změnu barvy. Pokud máte okna v místnosti, kde je instalována vinylová podlaha, můžete použít žaluzie nebo rolety, aby se snížil dopad slunečního světla na podlahu.

Dodržováním těchto základních kroků a používáním správných čisticích prostředků můžete udržet svou vinylovou podlahu v dobrém stavu a prodloužit její životnost.