Potřebujete poradit? Volejte 606 456 619

Jaké koberce jsou nejvhodnější pro alergiky?

Pro alergiky jsou nejlepší koberce s nízkou hladinou prachu a alergenů. Zde je několik typů koberců, které jsou obecně považovány za vhodné pro alergiky:

  1. Koberce s krátkým vlasem: Koberce s krátkým vlasem mají menší množství vláken, což snižuje množství prachu, který se v koberci může usadit.

  2. Koberce z přírodních materiálů: Koberce vyrobené z přírodních materiálů, jako je bavlna, vlna nebo juta, jsou méně prachové než koberce z umělých materiálů.

  3. Koberce s nízkým obsahem vláken: Koberce s menším množstvím vláken mají tendenci udržovat méně prachu a alergenů.

  4. Koberce s nízkým VOC: Volatile organic compounds (VOCs) jsou chemické látky, které se uvolňují z některých koberců a mohou způsobovat alergické reakce. Koberce s nízkým VOC jsou bezpečnější pro alergiky.

    VOC znamená "volatile organic compounds", tedy v překladu "látky s vysokou výpařností". Jedná se o chemické látky, které mohou být přítomny v mnoha materiálech, včetně koberců. VOC se uvolňují do vzduchu při běžných teplotách a mohou způsobovat řadu problémů pro zdraví, jako jsou podráždění očí, nosu a krku, bolesti hlavy, závratě a únavu.

    Koberce s nízkým VOC jsou vyráběny s použitím materiálů a procesů, které minimalizují nebo úplně eliminují množství VOC, které se z koberce uvolňují. Tyto koberce jsou často označovány jako "zelené" nebo "ekologické" a jsou vhodné pro alergiky a pro lidi s citlivostí na chemické látky. Pokud trpíte alergiemi nebo citlivostí na chemikálie, může být užitečné zvolit koberce s nízkým VOC, aby se minimalizovaly možné zdravotní rizika spojená s vystavením těmto látkám.

    Abyste si vybrali koberce s nízkým VOC, hledejte koberce, které jsou vyráběny z přírodních materiálů, jako jsou bavlna, vlna nebo juta. Tyto koberce mají tendenci obsahovat méně chemických látek, než koberce vyrobené z umělých materiálů, jako je například polyester.

    Můžete také hledat koberce, které jsou certifikované jako "zelené" nebo "ekologické", což znamená, že byly vyráběny s minimálním množstvím chemikálií a jsou považovány za bezpečné pro zdraví a životní prostředí.

    Pokud nejste jisti, zda je koberce s nízkým VOC, zeptejte se prodejce, který vám může poskytnout informace o tom, jaké látky jsou v koberci použity a jaké jsou jeho vlastnosti pro alergiky.

  5. Pravidelné čištění: Bez ohledu na to, jaký typ koberce máte, pravidelné čištění může pomoci snížit množství prachu a alergenů, které se v koberci hromadí.

Je také důležité mít na paměti, že koberce mohou být problematické pro některé alergiky, a proto se někteří raději vyhýbají kobercům úplně a zvolí tvrdé podlahové krytiny, jako jsou dřevěné podlahy, laminát nebo dlaždice.

Při výběru koberců pro alergiky je důležité hledat koberce, které jsou hypoalergenní a snadno udržovatelné.

Pokud preferujete nákup online, můžete se podívat na naše webové stránky.

Při nákupu koberců pro alergiky se ujistěte, že koberce jsou označeny jako "hypoalergenní" nebo "vhodné pro alergiky". Také zvažte koberce s nízkým VOC, jak jsme zmínili dříve. Pokud si nejste jisti, který koberec je nejlepší pro vaše potřeby, poraďte se s prodejcem nebo se poraďte s odborníkem na alergie.

Najdeme roztočové alergeny v kobercích?  NE, tyto alergeny se drží především v matracích, protože v koberci nemají dobré podmínky pro život!

karo wonder (Medium)