Potřebujete poradit? Volejte 606 456 619

Údržba

Údržba koberců

Suché čištění

Nejnovější a nejefektivnější metoda čištění speciálním strojem doma u zákazníka. Horká chemikálie nebo suchá pěna je aplikována do povrchu materiálu. Silný proud vzduchu obratem vysaje nečistoty a zbytek chemikálie z hloubky materiálu. Hloubkové čištění zaručuje návrat k původní kvalitě koberce. Nedochází ke slepení kobercových vláken chemikálií, barvy se oživí a koberec získává svůj původní vzhled. Navíc je zbaven roztočů a má tak zdravotně-ekologickou hodnotu. Koberce je možné použít už půl hodiny po vyčištění.

Čištění mokrou cestou

Jedním z čistících prostředků, které můžete obecně použít pro každý druh koberce je tzv. mýdlová voda. Tento roztok vytvoříte smícháním 1 dílu kvalitního pracího prostředku na čištění vlny a 15 dílů vlažné vody. Můžete též používat speciální prostředky na čištění koberců, které jsou na trhu dostupné. Nikdy nepoužívejte šampon zásaditý, saponáty pro domácnost nebo šampony s obsahem čpavku. Důležité je dodržovat ředění, případný silnější roztok způsobí potíže při odstraňování čistícího prostředku z koberce.Čistící roztok se rovnoměrně nanese na celu plochu koberce, na znečistěných místech se nečistoty odstraní vlhkým hadrem. Čištění je třeba provádět tak dlouho, dokud se z koberce vylučuje nečistota. Poté je třeba koberec nechat řádně vyschnout a následujících 24 hodin po něm nechodit.

Strojové čištění

Metoda nazývaná též „parní čištění“, spočívá ve vstříknutí roztoku horké vody a saponátu. Špína je unášena vodou, která je téměř okamžitě odsáta vysoce výkonným systémem mokrého vysávání. Metoda je vhodná pro velmi špinavé koberce a v kombinaci s čištěním mokrou cestou, dokážete do původního stavu uvést i velmi špinavý a sešlapaný koberec.
Pokud použijete čistící stroj sami, je třeba dodržovat návod a nepřekročit koncentraci přísad uvedenou výrobcem. Pro dokonalý výsledek doporučujeme přenechat toto čištění profesionální firmě.

Běžné vysávání

Špína a prach vytváří v koberci jakási malá, ale ostrá uskupení. Když tyto nečistoty v koberci zůstávají může docházet k obrušování vláken koberce. Pravidelné vysávání koberce nejen prodlouží jeho životnost, ale také pomůže udržet jeho vzhled. Většina nečistot v koberci je stejně suchá, takže vysávání stačí. Nejfrekventovanější oblasti by se měly vysávat každý den, středně frekventované 2x do týdne a zbytek domu či bytu alespoň jednou týdně.
Nejlepší je použití vysavače s rotujícím kartáčem. Je nutné pravidelně měnit sáčky ve vysavači. Některé koberce s vyšší smyčkou by mohly být poškozeny pokud je už kartáč hodně použitý. V tom případě doporučujeme užít pouze klasické vysávání.

Preventivní péče

Používejte ve všech vchodech rohožky – odstraní špínu a vlhkost z obuvi. Rohožky je nutnopravidelně čistit, aby se samy nestaly zdrojem špíny.

Doporučujeme

I když se koberec pravidelně udržuje a vysává, stejně se během jeho užívání nevyvarujeme postupnému zašlapávání nečistoty do hloubky koberce. Doporučujeme odborné vysávání teplou vodou bez použití chemie zhruba každé dva roky. Použitím odborného stroje na takovéto čištění obnovíte vzhled koberce.

Údržba vlněného koberce

•    Dlouhou životnost vašeho vlněného koberce podpoříte správným zacházením. Koberce  nejvíce poškozuje vlhkost, dlouhodobé nečistoty a nesprávná údržba. Pod kusový vlněný koberec používejte podložku. Předejdete deformaci koberce, ochráníte jeho spodní stranu a zamezíte jeho klouzání. U vlněných koberců postačí jednoduché vysávání prováděné po směru vlasu. Nepoužívejte rotační kartáče, které by mohly koberec poškodit.
•    Skvrny vzniklé politím co nejrychleji odstraňte nejlépe odsátím, ošetřete vodou a pak vysušte houbou nebo jiným savým materiálem. Na skvrny od vína a piva poslouží směs vody a lihu.
•    Krev odstraníte studenou mýdlovou vodou.
•    Směs glycerinu a vaječného žloutku odstraní například marmeládu, čokoládu nebo med.

Mapy od vosku žehlíme přes savý papír, který vyměňujeme, dokud mapy nezmizí. Pokud se objeví povytažený vlas, nikdy ho nevytahujte, ale zastřihněte s výškou koberce.

Údržba PVC

1. Denní čištění: měkkým suchým smetákem nebo vysavačem

2. Týdenní čištění: vodou s neutrálním detergentem za pomoci mopu nebo hadru

3. Periodické čištění: zejména u krytin s profilovaným nebo zrnitým povrchem doporučujeme ruční nebo mechanické hloubkové čištění v intervalech dle intenzity provozu za pomoci vody s neutrálním detergentem a nylonového kartáče. Potom odtrante zbytky špinavé vody s nečistotami, podlahu znovu setřete čistou vodou a vysušte hadrem nebo mopem.

Údržba Linoleum

Na základě dlouholetých zkušeností výrobci doporučují suché čištění a mají pro to hned několik důvodů. Suchý systém čištění zabraňuje množení mikroorganismů, je méně pracný a levnější, používají se ekologické čistící prostředky. Linoleum si nadále zachovává hedvábný lesk a antistatické vlastnosti. Při denní údržbě se setře prach a vyčistí případné skvrny, jednou za čas (podle intenzity a způsoby zatížení podlahy) se podlaha vytře mopem nebo čistícím strojem a vyleští. Matná místa a skvrny se odstraní bodovým nástřikem sprejem. Při používání dezinfekcí musíme podlahu ošetřit polymerovou disperzí odolnou vůči těmto činidlům.