Potřebujete poradit? Volejte 606 456 619

Jak vybrat podlahovou krytinu

Jak vybrat ten nejvhodnější koberec

Koberce v interiéru plní několik základních funkcí. Především pohlcují prach a nečistoty mnohem více než dlažba nebo plovoucí podlahy, dále při chůzi pruží, čímž tlumí hluk a zlepšují akustiku v místnosti. V neposlední řadě mají koberce také funkci estetickou. V bytě navodí útulnou atmosféru a dodají pocit komfortu. A jakým kritériím podřídit výběr při pořizování nového koberce? Celoplošné koberce je důležité vybírat především podle předpokládaného stupně jejich zatížení. Životnost koberce je totiž daná poměrem množství vláken k výšce vlasu koberce. Dalším kritériem pro výběr je i materiál, z něhož je koberec zhotoven, tj. druh použitého vlákna. Mezi základní materiály patří syntetická vlákna (polyamid, polyakryl, polypropylen, nylon), tradiční vlna či hedvábí. Dalšími přírodními materiály používanými na výrobu koberců jsou kokosové vlákno, sisal a bavlna.
Je důležité si udělat představu do jakých prostor a k jakému účelu bude určen a jaké na něj budete mít nároky. Jednotlivé druhy koberců různých kvalit mají cíleně určenou vhodnost použití. Jsou koberce vhodné do obývacího pokoje, do dětského pokoje, další se hodí do ložnice, jiné jsou pro použití na chodbách. V kancelářích, bankách a hotelech najdou využitíspeciální krytiny pro vyšší zátěž. Jednotlivé druhy koberců různé kvality mají cíleně určenou vhodnost použití od obývacího, dětského pokoje, ložnice přes chodby až kanceláře či speciální krytiny pro banky, hotely, a další maximálně zatěžované krytiny.
Koberec  na podlaze nic nevypadá lépe než koberec, na ničem se necítíme lépe než na koberci. Přináší klid, pohodu a teplo do našich domovů díky své schopnosti absorbovat zvuky, chrání před chladem,poskytuje našim chodidlům měkký komfort a také přidává na bezpečnosti – zabraňuje uklouznutí a pádům a chrání upadnuvší předměty před rozbitím. Navíc koberec je klíčový dekorativní prvek našich domovů
Koberce na filcu , na jutě, zateplené koberce, na gumě.
Důležitým kritériem výběru je také hustota vlákna. Pro všechny druhy koberců platí, že čím je vyšší počet vláken na metr čtvereční, tím je vyšší odolnost koberce proti oděru. Hustota vlákna tedy spolu definuje životnost koberce. Nesmíme ale zapomenout ani na techniku konstrukce koberce.
Koberec ale vybíráme především podle toho, zda se nám hodí do interiéru.
A rozhodujícím kritériem v tomto případě je barva a vzor. Barvy ovlivňují nejen naši náladu, ale i vzhled celého pokoje. Tmavé barvy a výrazné vzory prostor opticky zmenšují a vytváří útulné, světlé barvy a nenápadné vzory prostor opticky zvětšují a nechají zase vyniknout v interiéru solitérnímu nábytku. Teplé barvy, jako červená, oranžová, odstíny žluté a hnědé, je lepší volit do místností orientovaných na sever a západ. Žlutá navíc celý prostor prosvětlí a dodá mu pocit „přítomnosti slunce“. Studené barvy, jako modrá, zelená a šedá, bychom měli volit do místností orientovaných na východ a jih, které pocitově zchladí. Důležitá je také intenzita odstínu jednotlivých barev. Syté a výrazné barvy na nás mohou působit i agresivně, nepříjemně. Pokud chceme v některých prostorách tohoto účinku dosáhnout, pak je vhodné je použít, jinak bychom měli volit spíše tlumené odstíny.
Když shrneme všechny klady, tak dáme koberci přednost pro tyto vlastnosti. Je teplý, měkký, příjemný na dotek, nekonečné škály barev, dezénů a odstínů. Koberce jsou ideální pro děti, které tráví hodně času hraním na zemi, vytváří pocit  tepla domova a nejlepší akustiku pro naše místnosti, udrží v místnosti až 25% tepla, což znamená velkou úsporu energie. Koberce na naší podlaze nepředstavují velkou investici a jsou šetrné k našemu zdraví.

Cena koberce a forma nákupu  

Vzory koberců na našich stránkách jsou pouze částí naší široké nabídky podlahových krytin. Sortiment zboží se často obměňuje a je proto velmi náročné udržovat internetové stránky v aktuálních cenách. Cenu uvádíme pouze při akčních nabídkách, kde je cena vždy výhodnější než cena běžná.
V případě, že Vás bude zajímat cena konkrétního zboží, neváhejte nás kontaktovat.
Při nákupu koberce stále upřednostňujeme osobní návštěvu na našich prodejnách, kde si můžete nejlépe prohlédnout barvu, kvalitu a vzor koberce.
V případě, že víte přesně co potřebujete a nechcete navštívit naši prodejnu je možné zboží zaslat přes přepravní společnost Toptrans nebo PPL. Více na E-SHOPU