Potřebujete poradit? Volejte 606 456 619

Pokládka koberce

Pokládka koberce

1. Přípravte si místnost. Vyrovnejte nejprve pomocí stěrkové hmoty nerovnosti a trhliny na podlaze. Zbavte podlahu případných nečistot a zbytků lepidla z dřívější podlahové krytiny. Důležité je, aby byl podklad při pokládání koberce suchý. Odstraňte přechodové a obvodové lišty.

2. Rozložte koberec volně v místnosti s minimálním přesahem 5cm. Nechte koberec několik hodin volně rozprostřený v místnosti (nejlépe přes noc), aby se vyrovnaly záhyby. Podlahová krytina z přírodních vláken se musí aklimatizovat min. 24 hodin při pokojové teplotě. Změřte jednotlivé pásy s rezervou cca 2 %, protože se materiál může z důvodu pozitivních hygroskopických vlastností srazit.

3. Přitlačte koberec po celém obvodu stěn tak, aby těsně přiléhal a vytlačte si bez poškození koberce tupou stranou zalamovacího nože do koberce okraj místnosti pro odříznutí zbytků. Přiřezávání koberce dělejte ostrým nožem tak, že si pomocí lišty přitlačíte krytinu ke stěně a přečnívající zbytek odřízněte. Až následně vyřízněte rohy a jiné výklenky a další specifika prostoru. Okraje je dobré začistit kobercovou páskou nebo skrýt pod kobercovou lištu.

4. K přilepení použijte speciální lepidlo nebo oboustrannou lepicí pásku. Je-li koberec z přírodního vlákna nebo má-li spodní stranu z netkané textilie (rouna), je optimální použít lepicí pásku. Lepidlo se nanese na kraje a plošně. Lepicí páska u menších ploch pouze na okrajích koberce, u větších ploch kromě toho křížem po celé ploše. Koberec pevně přitlačte pomocí jakéhokoliv předmětu s velkou plochou.

5. Krytinu z přírodního vlákna, je nutné přilepit celoplošně. Naneste na podklad lepidlo a rovnoměrně je rozetřete ozubenou stěrkou – nejprve pouze v polovině místnosti. Nános lepidla by měl být min. 600 g/m², ozubení stěrky B2. Koberec položte do mokrého lepidla. Důležité: Řezné hrany je nutno navlhčit lepidlem. Koberec zatlačte do lepidla a vyrovnejte směrem do stran pomocí válečku. Opravy proveďte ihned. Místnost důkladně větrejte.

6. Přesahující koberec zatlačte do rohů. Nyní můžete také ve vnitřních rozích úplně odříznout přečnívající části koberce, aniž byste uřízli příliš velký kus.

7. Při nastavování položte oba pásy s přesahem cca 3–5 cm přes sebe a prořízněte oba pásy pomocí nože na koberce. Získáte tak plynulé napojení. Dbejte na to, aby pásy koberce směřovaly stejným směrem. Zjistíte to tak, že přejedete po koberci prázdnou lahví. Pásy se přitom musí ohnout stejným směrem.

8. U prahů je musíte pracovat opatrně. Zatlačte koberec tupou stranou nože do rohu, poté jej odřízněte cca o půl centimetru výše. Krátký přesah koberce zatlačte nožem pod práh dveří. Zakryjte koberec podél stěn pomocí soklové lišty. Lištu přišroubujte pomocí aku-šroubováku.

9. Koberec na místě přechodu zafixujte pomocí kovové lišty.