Potřebujete poradit? Volejte 606 456 619

Přehled podlahových krytin

Zátěžové koberce

Zátěžové koberce se využívají převážně pro komerční účely a jsou určeny do prostor s vysokými provozními nároky jako jsou např. kanceláře, restaurace, vstupní haly, hotely, banky atd. Pro kancelářské prostory, hotely a bankovní domy jsou určeny reprezentativní krytiny s vysokými nároky na praktičnost a kvalitu.

Koberce zátěžové mohou být vpichované, smyčkové, ale i stříhané. U těchto zátěžových koberců je vždy důležitá jejichgramáž, hustota vpichu na , výška vlasu, materiál ze kterého jsou vyrobeny a jejich podklad.

Podklad u klasických zátěžových vpichovaných koberců může být gelový, což je surová guma, koberec tedy zpevňuje a zlepšuje odolnost zatížení a nebo latexový, což je speciální lepidlový nástřik bez gumy.

Zátěžové koberce jsou také auto-koberce, kobercové objektové, zátěžové čistící zóny a rohože.

Cena zátěžových koberců v akci se na našich provozovnách pohybuje již od 69,- Kč/m²

Bytové koberce

Bytové koberce dělíme opět do  několika skupin podle techniky výroby : vpichované, všívané, tkané, vázané. V nabídce je široká škála provedení v různých barvách, potiscích a designu, v praktických šířkách od nejlevnějších až po luxusní.

Smyčkové koberce      

Nestřižený vlas, různě vysoká smyčka , velmi praktická a dobrá na údržbu, jejich cena se pohybuje již od 79,-Kč/m².Smyčkové koberce obecně jsou velmi trvanlivé a hodí se i do namáhaných prostorů.

Koberce s potiskem

Koberce s velmi nízkou smyčkou na který je natištěn vzor, v tomto druhu je široký výběr dětských koberců s různými motivy, velmi praktický a dobrý na údržbu, cena se pohybuje již od 139,-Kč/m².

Hrací koberce (smyčkové). Dětský koberec z klasického smyčkového materiálu, lemovaný chemlonem s různými motivy je pěkným doplňkem pro děti.

Koberce scroll       

Smyčkový koberec, který vytváří plastický vzor.

Koberce cut-loop

Koberec s kombinací střiženého vlasu a smyčky.

Koberce cut-pile        

koberec s řezaným vlasem, uhlazený povrch, řadíme jej již mezi luxusní koberce.

 * Frisé

U této struktury jsou smyčky stejně vysoké a kobercová oka jsou do sebe vzájemně zatočená.

 * Saxony

Saxony je stejný jako frisé koberec, pouze  kobercové smyčky jsou podstatně vyšší. Vzhledově působí  velmi luxusně.

Tato struktura koberce má smyčky již tak vysoké, že  přepadávají a vytváří vzhled luxusního stříhaného koberce.

Velurové koberce       

Střižený krátký bohatý vlas s jemným povrchem.

Koberce s řezaným vlasem mají přepychový vzhled a jsou velmi příjemné na dotek. Na trhu je můžeme dostat v různých jakostech, barvách i cenových kategoriích. U tohoto druhu koberců musíme ale počítat s tím, že většinou zanechává stopy po krocích a má nižší tvarovou paměť než smyčkové koberce.

Koberce podkladové


Podkladové koberce. Tyto koberce se dají využít jako podklad na zateplení, nebo na krátkodobé využití. Hodně se využívají na krátkodobé akce jako jsou veletrhy, představení, výstavy, společenské akce a přehlídky. Cena koberce je již od 59,-Kč/m². Je bez diskuse, že dobrá podložka pod kobercem zvyšuje jeho účinnost, ale měli byste pamatovat, že to po čem přímo chodíte a přicházíte do styku je koberec a ne podložka. Je třeba si rozmyslet jestli vám záleží pouze na ceně anebo chcete mít doma koberec, který splňuje i vaše představy životního stylu a potřeb.

Běhouny 

v různých šířích a barvách do chodeb, hal i jako krytina schodů.

Rohožky a rohože

Rohožky a rohože mají v dnešním světe exteriérů a interiérů jistě svoje místo. Rohožky a rohože, které Vám nabízíme jsou z nejrůznějších materiálů a obsahují mnoho motivů.

PVC

Synteticky vyrobená podlahová krytina, často nesprávně označovaná jako lino. Během 2. světové války byl velký nedostatek přírodních surovin, mj. také korku, který je zapotřebí k výrobě linolea. Proto bylo nutné přijít s novou alternativou, kterou se stal počátkem 50. let syntetický materiál na bázi ropy, polyvinylchlorid – PVC. První PVC vyrobila společnost Dynamic Nobel na linkách od DLW, původně sloužící k výrobě linolea. Od té doby nastartovalo rychlý vzestup. Jednalo se o poddajný, hygienicky nezávadný materiál, s možností barvení a poměrně jednoduchou výrobní technologii, rychlejší a tudíž i levnější než je výroba linolea. Současné PVC podlahoviny se však s těmi původními nedají srovnávat. Za půl století prodělali značný skok vpřed, takže v současné době najdeme na trhu širokou škálu druhů této krytiny, od cenově dostupných alternativ určených pro běžné použití v domácnostech až pro speciální krytiny například s protiskluzovou úpravou. PVC podlahoviny se dělí na homogenní a heterogenní. Homogenní PVC je vyrobené z jedné, většinou 2mm silné vrstvy probarvené v celé tloušťce. Nabízí dvě varianty dizajnů, mramorovaný nebo čipsový. Heterogenní PVC se skládá z nosné, vzhledové a transparentní nášlapné vrstvy. Kvalitnější krytiny mají nosnou vrstvu tvořenou z čistého nerecyklovaného PVC, v levnějších variantách určených pro menší zátěže může být výchozí granulát z recyklovaného PVC s přídavkem náhradních plnidel. Vzhledovou část tvoří u dražších materiálů fototapeta, nebo je tištěná. Díky této vrstvě máme na výběr širokou škálu imitací různých přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen, dlažba, kovy, výrazných  barevných dizajnů, třpytivých vzorů, novinkou je například povrch, který vede světlo, navržený německým architektem Teheranim. Dražší materiály jdou ještě dále a na povrchu jsou opatřeny autentickým gravírem. Také formáty se přibližují klasickým materiálům, seženeme například PVC lamely jako alternativu k dřevěným parketám, čtverce nebo klasické pásy. Tloušťka nášlapné vrstvy rozhoduje o vhodnosti použití podlahoviny a její odolnosti proti oděrům. Podle EN 685 rozděluje podlahoviny dle stupně zatížení na určené pro bytové prostory, třída 22 – 23 komerční (například kanceláře), třída 31 -34 a průmyslové objekty (dílny, sklady apod.), třída 41 – 43. Heterogenní PVC bývá zpravidla několikanásobně tužší a tvrdší něž homogenní a tedy lepé odolává případnému poškrábání.

Jaká podlahová krytina je pro Vás ta pravá

Třída zátěže:

21 – Podlaha vhodná pro obytné prostory s malým nebo občasným používáním (dětské pokoje, ložnice)

22 – Podlaha vhodná pro obytné prostory s častým běžným používáním ( jídelny, vnitřní chodby, obývácí pokoje)

23 – Podlaha vhodná pro nejvíce zatížené obytné prostor ( vstupní chodby, kuchyně, schodičtě)

31 – Podlaha vhodná pro omerční prostory s občasným používáním ( hotelové pokoje, konferenční místnosti )

32 – Podlaha vhodná pro komerční prostory s trvalým používáním ( čekárny, kanceláře, hotelové haly, obchody, školky )

33 – Podlaha vhodná pro objekty s intenzivním používáním  ( školní třídy, kanceláře, obchodní domy )

34 – Podlaha vhodná pro komerční prostory s extrémní zátěží ( šatny, školní chodby, chodby )

41,42,43 – Podlaha je vhodná do extrémně zatížených komerčních prostor ( kolektivní schodiště, silně frekventované místnosti obchodních domů. kin, vztupní haly, vybrané provozy průmyslu a služeb)

Linoleum

Jak název napovídá (linum-len, oleum-olej), jde o materiál vyrobený z přírodních surovin. Na počátku 20.století bylo linoleum velmi rozšířené, po 2. světové válce však díky bouřlivému nástupu PVC prodělalo dočasný úpadek. V 80. letech minulého století však návrháři začali stále více dbát na ekologické vlivy materiálů a linoleum se začalo postupně vracet jako vhodná alternativa. V současné době existují tři světoví výrobci linolea. Holandská firma Forbo, DLW – Armstrong a Tarkett.


Linoleum se vyrábí ze směsi lněného oleje, dřevité nebo korkové moučky, přírodní pryskyřice a vápence, podkladovou tkaninu tvoří juta. Jako přírodní materiál má tato podlahovina řadu charakteristických vlastností, které musíme brát v úvahu. Reaguje na vlhkost vzduchu, rozpouštědla a vodu v lepidlech. V závislosti na těchto podnětech má tendenci srážet se na délku a roztahovat na šířku. Tento jev je zapotřebí brát v úvahu zvláště při řezání spár. Korkové linoleum podléhá rozměrovým změnám více než ostatní. Obsah dřevité složky dále způsobuje větší citlivost na alkálie, které mohou narušovat strukturu vlákna a tím negativně ovlivnit životnost podlahy. Také ekologická barviva obsažená v linoleu mohou vlivem silné alkálie změnit barvu. Proto ve většině případů výrobci doporučují okamžitou ochranu polymery hned po položení. Ochranné disperze přinášejí i další výhody.Zlepšují optické vlastnosti podlahy, chrání ji před opotřebením, neopomenutelní je také hygienické hledisko, neboť zabraňují množení bakteriálního znečištění v pórech linolea a v neposlední řadě usnadňují údržbu a šetří náklady na udržovací chemii, protože nepotřebujeme velké dávkování. Polymerová vrstva se musí čas od času obnovovat v závislosti na zatížení podlahy, moderní přípravky dokáží prodloužit interval obnovy až na tři roky. Ale vývoje jde stále dopředu a výrobci se snaží zjednodušit život s linoleem na maximum. Nedávno se objevila na trhu novinka, linoleum se zvláštní povrchovou úpravou, u něhož odpadá napouštění podlahy ochranným filmem. Po celou dobu běžné životnosti materiálu nemusíme krytinu nijka speciálně upravovat, stačí běžná údržba jako v případě vinylových podlah s povrchem tvrzeným polyuretanem. Existuje také varianta plovoucího linolea. Která usnadňuje práci již ve fázi pokládky. Linoleum je nalepené na HDF deskách opatřeným zámkovým systémem.

 

Linoleum je výhradně interiérová záležitost, můžeme je aplikovat v bytech i komerčních objektech. Nedoporučuje se na terasy, balkony a podobná místa vystavená povětrnostním vlivům, vzhledem k rozměrovým změnám není vhodné do vlhkých prostor, koupelen či umýváren. Existují speciální druhy linolea, které jsou díky svým speciálním vlastnostem  určené pro tělocvičny a haly, prostory, kde se kladou nároky na vysokou elasticitu, tlumení nárazů (ochrana kloubů během sportovní činnosti), odolnost proti uklouznutí. Pro zdravotnická zařízení bylo vyvinuto linoleum se sníženou elektrickou vodivostí. Korkové linoleum výborně zvukově izoluje, dalšího snížení nášlapového hluku, vítaného zejména v panelácích, můžeme docílit položením korkové podkladní vrstvy. V současné době můžeme vybírat z mnoha barev a odstínů, do krytiny lze vkládat nejrůznější intarzie, bordury nebo barevné rohy.

Umělá tráva

Umělé venkovní koberce a trávníky se dají použít: na střešní zahrady a terasy, domácí odpočinková a relaxační místa,balkony, zahradní restaurace, pěšiny, parkové cesty, okolí bazénů, hotelové interiéry a exteriéry, dětská hřiště,    plážové bary atd.

umělé venkovní koberce a trávníky:

Prodej venkovních umělých trávy (Umělý trávník) se každým rokem zvyšuje a my se ptáme proč? Důvodů je několik. Umělá tráva, umělý trávník na balkón, umělý trávník na terasu jsou nenáročné na údržbu a příjemné na dotek, pěkné na oko, a hlavně je bezpečná pro děti.
Pro malá batolata je ideální nejen na dotek, ale i předchází poštípání mravenců a zakousnutí klíšťat. Právě nyní nastal nejvyšší čas na utříbení nápadů ohledně vybavení dětských hřišť a koutků pro nadcházející
sezónu. Nezaspěte, proveďte nezbytné opravy, bezpečnostní kontroly a připravte vše včas! Umělé venkovní koberce a trávníky nevyžadují sekání a hnojení jako trávníky přírodní.
Umělá tráva představuje i ideální řešení sportovního povrchu např. pro fotbalové stadiony, multifunkční hřiště, školní hřiště, nebo pro tenisové kurty. Umělé venkovní trávníky tvoří povrch, který je vodopropustný a do kterého se zapravuje vsyp tvořený křemičitým pískem, EPDM, nebo SBR granulátem, umožňující skluz hráče obdobně jako na antuce. Zahradní koberec umělá tráva se skládá z nosné pogumované polypropylénové tkaniny s vetknutým umělým vláknem (umělá tráva) které je UV stabilní. Lajnování je prováděno vlepením pásů umělé trávy, která má jinou barvu požadovaných hracích čar.
Máte proto očekávat:
• Dlouhou životnost a stabilitu zahradních koberců a to i za extrémního počasí
• Výborná odolnost umělé trávy vůči UV a počasí
• Skvělý, stále zelený svěží vzhled
• Možnost variabilního barevného provedení podle přání zákazníka
• Speciální vlákno ošetřené proti oděru a maximálně šetrné k pokožce hráčů
• Vodopropustný sportovní povrch umělé trávy, na kterém se netvoří kaluže vody po dešti
• Minimální úpravu, či údržbu takto vytvořeného sportovního povrchu
• Výborné sportovní vlastnosti („doklouznutí“ k míči, odskok míče,…)
• Maximální šetrnost prokloubní aparát sportovců

A cena umělé venkovní trávy ? Nejlevnější venkovní umělá tráva se dá pořídit v akčních cenách již od 49,- Kč/m².
• jde zde spíše o venkovní koberec z polypropylenu, který je bez vlasu, ale odolný dešti a venkovním vlivům
umělé venkovní koberce a trávníky jsou ve dvouch variantách a to na nopech a bez nopu
• na nopech jsou žádanější vzhledem k protékavosti vody, ale je zde nezbytný spád který to musí umožňovat, jinak se voda naopak pod kobercem drží a trvá to déle než po dešti vyschne
umělé venkovní koberce a trávníky bez nopu se nejvíce umisťuje na balkony, ale můžeme ho umístit vlastně kdekoliv i tam kde hodně prší, jelikož voda rychle vyschne, ale i do různých interiérů. Po té máme venkovní trávu, tzv. jehličkovou, jejíž cena se pohybuje kolem 149,-Kč/m².
• tato tráva je vhodná na terasy, kolem bazénů, do interiéru a pod. A na závěr přijdeme k venkovní trávě III. generace, která je často k nerozeznání od trávy přírodní. Realizují se s ní např. fotbalová,  tenisová, golfová a jiná hřiště.
• cena této venkovní trávy je již vyšší a pohybuje se od 299,- Kč/m² a výše, dle hustoty a výšky vlasu. 

Umělá tráva a její podklad:

Podklad trávy Podklad trávy Podklad trávy Podklad trávy Podklad trávy

 

Rozdělení koberců podle podkladu

AB – actionback

Syntetická juta v mřížce, nejpoužívanější

Filc

Změkčení koberce, vyšší zvuková a tepelná izolace, nyní velmi žádaný koberce s filcovým podkladem jsou v posledních letech velmi oblíbené a zažívají tzv. “boom”. Jeho výhoda je v lepším zateplení koberce, v menší nášlapové hlučnosti a větší měkkosti koberce při našlapování. Je třeba si rozmyslet do jaké místnosti budete koberec pokládat. Jestli se jedná o místnost studenou či ne, atd. Cena koberců na filcu je cca o 20,- nebo 30,- Kč na vyšší než u koberce s normálním podkladem.

Gel

Guma zpevnění zátěžových koberců

Latex

Nátěr latexovou hmotou

podle povrchové úpravy

Povrchová úprava může být antistatická, voděodolná, antimikrobiální, stálobarevná, odolnost proti oděru, úprava proti špinění, snížená hořlavost

podle druhu materiálu

Rozdělení koberců podle materiálu

Přírodní

vlna, bavlna, hedvábí, hedvábí, kokos, sisal, mořská tráva, bambus>

Syntetické

PA polyamid, PP polypropylen, PES polyester, PAC polyakryl

Kombinované

směs přírodních a syntetických vláken

•    PA – polyamid, nylon

Polyamid je nejpoužívanějším materiálem pro výrobu kobercového vlákna. Vhodný díky své mimořádné životnosti, všestrannosti a v neposlední řadě také cenově přijatelný. Může být zbarven do nekonečného množství barevných odstínů a může být upravován do stovek vzorů a struktur. Polyamidové koberce jsou běžně užívány v domácnostech, stejně tak i v komerčních (obchodních) prostorách.

•    PP – polypropylen

Označovaný PP, také se můžeme setkat s názvem Olefin. Tento materiál je odolný proti vyblednutí, vytváří malou statickou energii, je cenově dostupný a může být konstruován pro venkovní použití. Díky svému výrobnímu postupu je polypropylen výrazně odolný proti skvrnám a různým nečistotám. Vyznačuje se též jako velice přizpůsobivý materiál.

•    Polyester

Používán v obytných a méně namáhaných komerčních prostorách. Polyester se vyznačuje svou barevnou jasností, stálobarevností a je odolný proti vodou rozpustným skvrnám. Polyesterová příze je v současnosti hodně produkována z recyklovaných plastových PET láhví a její kvalita je považovaná za lepší než klasické polyesterové vlákno.

•    Vlna

Vlna je drahé přírodní vlákno, málo odolné proti skvrnám a nečistotě. Neměnný materiál, vynikající na dotek, snižuje viditelnost drobné nečistoty díky své jemné, rozptýlené charakteristice. Koberce podléhají trendům a diktátu světových designérů, stejně jako móda.
Jako nejstarší kobercové vlákno je vlna přepychovým a přitom přirozeným materiálem, který nestárne. V porovnání se syntetickými vlákny však hůře odolává špíně. Koberec z vlny pohlcuje prach, značně tlumí hluk, zlepšuje akustiku v místnosti a výborně izoluje.
Čistě vlněný ručně vyvázaný koberec střední hustoty (tj. 80 uzlíků/cm2 s výškou vlasu 10 mm) vydrží i padesát let. Nový vlněný koberec, však pouští vlas, což je jistá nevýhoda. Jedná se o uvolňování přebytečných zbytků vlny po zastřihávání vlasu. Koberec tím však na kvalitě neztrácí. Prvních několik měsíců ho v žádném případě nevysáváme, jen tzv. zašlapujeme. Pamatujte na to, že vlněný koberec nemusí vyhovovat alergikům, zato molům chutná velice. Kvalita
je důležitým kritériem při výběru je i hustota tkaní: čím vyšší je počet vláken na centimetr čtvereční, tím vyšší je odolnost proti oděru. Nesmíme však pominout ani techniku výroby koberců. Smyčkové, velmi trvanlivé koberce nejsou stříhané, povrch koberce tvoří pravidelné či nepravidelné smyčky. Koberce s řezaným vlasem vypadají atraktivně, jsou příjemné na dotyk, ale mají špatnou tvarovou paměť. Kombinace střihu a smyčky umožňuje vytvořit na povrchu koberce různé plastické vzory a efekty v jednobarevném i mnohobarevném provedení. Koberce z vlny a hedvábí jsou sice na údržbu náročnější, ale jejich charakterický vzhled a přírodní krása při výběru rozhodně každého upoutají. Výběr na trhu je tedy celá řada koberců vyrobených různou technologií, což má za následek rozdílný vzhled. Například hladký velur, hrubší zrnitý povrch s řezaným vlasem, různé typy taženého vlasu neboli smyčky, exkluzivní druhy s dlouhým vlasem apod. Vlněný koberec má dlouhou životnost, a staráme-li se o něj dobře, pak nás stále bude okouzlovat svým vzhledem.